Alicante – Medelhavets pärla!

Spaniens Alicante

Minst en gång i livet måste man uppleva Spaniens Alicante och allt vad detta område har att erbjuda för besökaren. Här finns kusten, bergen, sandstränderna, avskildheten och folkvimlet på ett och samma ställe. Staden Alicante och närområdet omkring staden har något att erbjuda för alla oavsett det är pensionären, barnfamiljen eller backpackerresenären.

Geografiskt placerad på den spanska östkusten ligger den spanska kuststaden Alicante, vackert placerad i hjärtat av ett område kallat ”Costa Blanca” av lokalbefolkningen. Alicante lockar turister från hela Europa och är ett klassiskt resmål för att njuta av sol, bad och mat. Namnet på området refererar till de nästan 20 mil långa sandstränderna som sträcker sig från norr till söder. Alicante är verkligen en spansk bad- och semesterort som har en hel del att erbjuda vad det gäller stränder, bad och sevärdheter. Staden erbjuder även kulinariska upplever genom smakrika tapas, vin och massor av fisk- och skaldjursrätter. Närheten till havet ger gästerna färska råvaror direkt från Medelhavet! Det finns flera billiga paketresor från Sverige med t.ex Ving alternativt köper man endast en tur- och retur på sista minuten över nätet.

Staden Alicante

Vandrar man genom stadens gator, gränder och kvarter slås man av stadens genuina känsla, karaktär och charm. Här finns vitkalkade hus, mosaik och kakel i brokiga mönster – historiens vingslag i stadens gamla kvarter blir för besökaren uppenbara. I Alicante möts öst och väst i en historisk kontext. Mosaiken och en del av arkitekturen ger besökaren en fingervisning om att arabiska invånare kontrollerade och styrde staden under 800-talet.

Storleksmässigt är Alicante Spaniens åttonde största stad vilket gör att hela staden och närområdet med fördel kan upptäckas till fots. Vandra från Plaza del Carmen och in mot El Barrio, stadens äldsta del och ta del av charmen, utsikten och de trånga gränderna med blomkrukor och växter överallt! Staden är perfekt att gå vilse i eftersom man alltid hittar tillbaka på grund av dess storlek.

Borgen Castillo de Santa Bárbara

Alicantes mest populära sevärdhet är borgen ”Castillo de Santa Barbára”. Härifrån har man en magnifik utsikt över hela staden. Promenaden upp till borgen ger en stigning på 166 meter över havet. Orkar man inte promenera stigningen finns det hiss hela vägen upp från stranden Playa Postiguet. Byggnaden ”Castillo de Santa Barbára” innehåller flera olika etager och är byggd under olika tidsperioder – det var från början araberna som startade byggnationen av borgen under 800-talet.

Rekommenderat är verkligen en guidad tur för den historiskt intresserade besökaren. Fängelsehålan i borgen användes under spanska inbördeskriget på 1930-talet och fångarnas namn finns fortfarande inristade på plattor i borgen. Tortyrredskapen återfinns även i original att beskåda för den icke magkänsliga besökaren.

Matens Alicante

Är man matintresserad får man inte missa matmarknaden och saluhallen Mercado Central. Saluhallen är ståtlig och uppfördes 1911-1912 och har en mycket vacker arkitektur och takkupol. Läckerheterna som återfinns inne i saluhallen är oliver, ost, spansk skinka, spansk nougat innehållande mandel, ägg och socker och allt annat man kan tänka sig som får magen att kurra av kulinariska dofter och smaker. Försäljarna är mer än villiga att låta besökarna få provsmaka av vad de säljer och i princip allt är gott! Sugen på mer mat? Serverad med en god utsikt? Missa inte att promenera i parken Ereta och slink in på restaurangen La Ereta. Tapas, vin och spansk öl utlovas och en lika god utsikt som maten!

Utomhusaktiviteter i Alicante

För den mer äventyrliga resenären och vattensportsintresserade har Alicante massor av aktiviteter och utflykter att erbjuda. Det finns en hel del att göra. Aktiviteter som erbjuds i Alicante och närområdet är dykning, kajakpaddling, klättring, golf, vandringsutflykter, skärmflygning, båtturer och fiske. Egentligen finns allt för den vattensportsintresserade resenären representerat i Alicante; vattenskoter, jetboat, vattenskidor, etc. Vill man ge sig ut i naturen finns Montgos naturpark både för vandrare, cyklister och klättrare. Här finns en stor artrikedom av både flora- och fauna. Över 650 olika växter och djurarter finns representerade i naturparken.

Benidoleigsgrottorna

Missa inte detta utflyktsmål om ni är intresserade av enastående formationer av spektakulära stalaktiter och stalagmiter! Forskare tror att grottorna är över 100.000 år gamla. I grottorna finner man spår från både bronsålder och den neolitiska tiden. Arkeologer från spridda delar av världen har kommit hit för att datera och fastställa grottornas ursprung och användningsområden. I senare tideräkning användes grottorna under det spanska inbördeskriget, som ammunitionsförråd och skyddsrum. Utflyktsmålet är särskilt lämpligt och man besöker Alicante under sommarmånaderna och har fått nog av den brännande solen. Grottorna är fuktiga, skuggiga och lite läskiga! Ett utflyktsmål för hela familjen. Barnen kommer att fascineras av formationerna, fukten och lukten. Grottorna är som sagt över 100.000 år gamla och människans historia kan kopplas till att användningsområden av grottorna kan ha varit ett hem, ett skydd och en helig plats för rituella ceremonier. Även fast grottorna existerat så pass länge upptäcktes de sent på 1800-talet.