Semester i Genua

Vid semester inom Europa finns det många länder att välja mellan och ett populärt val brukar vara Italien. Det är verkligen ett land som är värt att åka på semester till och jag kan inte nog rekommendera att semestra i denna pärla vid Medelhavet. Ett tips är att du vågar se dig omkring i landet under din semester så att du inte bara fastnar i Rom, även om Rom självfallet är väl värt både ett och två besök.

Som Stockholmare är det alltid skönt att ibland komma bort ifrån Stockholm. Resa ner till lite varmare breddgrader är alltid mysigt, och var bättre än Italien?

En av mina favoritstäder vid semester i Italien är Genua eller Genova, som italienarna har benämnt den. Innan jag går närmare in på mina semestertips i Genua kan det passa bra med ett litet förtydligande; Genua/Genova och Genève är inte samma plats, även om det låter som att de skulle vara det och jag skulle tro att det är mer än en läsare av denna semesterblogg som blandar ihop de båda. Genève är den näst största staden i Schweiz och ligger således i ett helt annat land medan Genua ligger vid Liguriska havet, i Genuabukten, som är en del av Medelhavet.

Besök vackra Genua

Trots att Genua är Italiens sjätte största stad och huvudstad i regionen Ligurien så är den inte förstörd av turism. Det är en mycket gammal stad som ska ha funnits redan år 200 före vår tideräkning och tack vare det har staden en mycket rik historia och många sevärdheter. Staden är dels säte för ärkebiskopen och har dessutom ett av Italiens mest respekterade universitet, så till viss del kan Genua jämföras med vårt eget Uppsala.

Som semestermål kan Genua nog sägas vara relativt okänt bland svenskar som åker på semester till Italien. Med ett invånarantal strax över en halv miljon är Genua dock en stad som drar till sig folk från när och fjärran, både för jobb och semester. Det är därmed inga problem att hitta boende i staden då där finns gott om hotell och andra övernattningsmöjligheter. Genua har också sin egen internationella flygplats men den är ganska liten så det är ofta smidigt att både starta och avsluta semestern i en mer turisttät stad, som exempelvis Rom.

Genua är en oerhört vacker stad. Det är en hamnstad men samtidigt ligger den på bergskedjan Apenninerna. Det går alltså att starta en vandringstur vid havet för att sedan bege sig genom stadskärnan med dess shoppingstråk och gamla arkitektur och sedan vidare upp i bergen för en äkta naturupplevelse. En semester i Genua kan således passa vid all typ av semester och jag gillade starkt de skiftande upplevelserna.

Fyren La Lanterna

Bland sevärdheterna i Genua som måste besökas står bland annat världens äldsta fungerande fyr att finna, La Lanterna, liksom katedralen San Lorenzo tillsammans med ett 80-tal andra kyrkor. Staden har dessutom många vackra palats av marmor att beskåda och högt upp på stadens branter ligger flera fort. Den som vill unna sig lite extra lyx under sin semester gör rätt i att besöka något av de termiska baden som Genua också är känt för.

Ta en tripp till Portofino

Portofino, Genua
Portofino, Genua

Det är svårt att tröttna på Genua men om du vill se dig om i de vackra omgivningarna så rekommenderar jag en tur till staden Portofino. Det är en oerhört pittoresk småstad som ligger precis intill havet, några mil sydöst om Genua. Portofino har knaggliga gator, färgstarka hus, mysiga restauranger och en enastående utsikt över havet och dess lilla bukt. Jag blev alldeles förälskad i denna hamnstad och jag är inte det minsta förvånad över att Portofino sägs dra till sig skaror av förnäma yachtägare. Jag skulle lätt ha kunnat spendera flera dagar där och det går förstås utmärkt att boka hotell nära Portofino men du kan också göra en dagstur med Genua som utgångspunkt, om det passar din semester bättre.

Förutom att strosa runt i Portofino, äta god mat och ta ett och annat dopp i havet så finns det mycket mer att göra i denna hamnstad. I Portofinos utkant finns exempelvis fortet Castello Brown som ligger högt över hamnen och ger dig en enastående utsikt. Om du känner dig äventyrlig kan du bege dig till Area Marina Protetta för att vandra i naturen, åka på båtturer eller paddla kajak. I Portofino finns även fina shoppingmöjligheter – vad sägs till exempel om att besöka Louis Vuitton?