Soliga och härliga Marbella

Spanska solkustens klassiska semesterort Marbella är ett måste när man botaniserar bland moderna spanska kuststäder. Den vackra lilla staden ligger i södra Spanien mitt i Andalusiens hjärta och kombinerar moderna strandpromenader med genuin andalusisk karaktär och atmosfär. Här finns något för alla oavsett om man vill koppla av med familjen på stranden, shoppa, spendera tid i den charmiga stadskärnan eller bege sig på golfutflykt till Nueva Andalucia. Vill man dessutom frottera sig med celebriteter kan man ta en dagsutflykt till yachthamnen Puerto Banus. Marbella med omnejd bjuder på såväl aktiviteter som en god portion kultur. Ett ställe väl värt ett besök under 2018.

Kuststaden Marbella

Läget vid kusten gör att Marbella har tillgång till en rad fantastiska stränder och är kanske mest känt för sin vackra strandpromenad. Denna utgörs i själva verket av en förgrening av ett flertal stränder och utmed denna promenad finns charmiga kaféer, restauranger, strandhus och hotell. Promenaden sträcker sig från den gamla fiskhamnen Paseo Maritimo hela 7 kilometer västerut till yachthamnen Puerto Banus. Lokalt används den av arbetspendlande stadsbor men också av hälsomedvetna joggare, yogaentusiaster och som en populär social mötesplats. Precis som i Alicante finns kusten, sandstränderna och folkvimlet närvarande utan att för den skull bli påträngande.


Promenad sträckan från Paseo Maritimo till Puerto Banus i Marbella, Spanien 2018.

Den gamla stadskärnan


Marbella’s Gamla Stan.

Mitt i Marbella ligger Gamla Stan som kallas Casco Antiguo på spanska. Stadskärnan är verkligen värd ett besök. Den moderna staden bär sina anor från romartiden med stolthet och kärlek. Den äldre stadskärnan med sina blomsterklädda kullerstensgator, trånga gränder och pittoreska torg andas den typiska andalusiska arkitekturen med sina valv, bågar och vitkalkade hus. Färgglad mosaik samsas med många små intima antikvitets- och konstbutiker som säljer det mesta från smycken till klockor och kläder. På torgen finns mängder av äldre kaféer och tapasbarer olikt de man har hemma i Stockholm där man kan koppla av en stund och insupa atmosfären.

Man märker ganska snart att den äldre stadskärnan skiljer sig markant från övriga Marbella som mer består av breda gator och moderna höga hus. I de äldre delarna får man en inblick i vardagslivets genuina karaktär där bageriet ligger intill köttbutiken och de små inblicken i en normal invånarens liv och vardag uppskattas av de nyfikna turisterna. I hjärtat av stadskärnan finns Los Naranjos Plaza – apelsintorget. Här växer de vackra apelsinträden tätt och uteserveringarna samsas om utrymmet. Charmen är påtaglig och doften av apelsinblommorna ger en vacker inramning åt tvätten som kan ses hänga på tork längs linor i de omgärdande trädgårdarna. Utanför denna oas gör sig den moderna storstaden påmind.


Los Naranjos Plaza i Marbella’s Old Town, 2018.

Solen kan bli ganska stark i Marbella och om man, som jag, nyligen besökt en frisör i Stockholm kan man behöva använda solhatt eller keps samt se till att man har med sig en vattenflaska. Det är lätt att bli uttorkad fort när man befinner sig på solsemester.

Puerto Banus


Puerto Banus vackra kustlinje, Marbella Spanien 2018.

Marbella är kontrasternas storstad och i exklusiva Puerto Banus finns allt för den som vill omge sig med lyx och flärd. Även om man kanske inte själv har råd att leva så är det värt den kortare promenaden att spendera en förmiddag här. Designbutikerna duggar tätt och i hamnen ligger dyra yachter och vackra båtar förtöjda. Priserna är dock något tilltagna i detta område men det finns mycket att uppleva.

Shopping

I den gamla stadskärnan kan man uppleva unik och genuin shopping i en vacker miljö. Här är det lätt att spendera timmar i de små butikerna och köpa på sig saker man inte hade en aning om att man varken ville ha eller behövde. Vill man köpa unika och individuella saker är det definitivt här man ska leta. Barnfamiljer brukar uppskatta att botanisera bland leksaker, kläder, föremål och smycken.

Vill man lyxshoppa ska man passa på att göra det i ovan nämnda Puerto Banus. Man behöver dock en välfylld plånbok om man vill handla något från Luis Vitton, Armani eller Gucci. De exklusiva butikerna ligger sida vid sida och om inte annat kan man spendera några timmar med intensiv fönstershopping här.


Massa shopping i, och runt om Marbella, Spanien 2018.

Naturligtvis har även Marbella återkommande marknader. Vill man insupa lite kultur kan man passa på att besöka måndagsmarknaden vid Las Albarizas. Här hittar man varje måndag hundratals handlare där man kan hitta i stort sätt allt från frukt och grönsaker till blommor, mat och föremål. Här handlar även lokala invånare och känslan att höra handlarna ropa ut sina priser och se människor fylla sina kassar och lådor är magisk.

Rundturer och aktiviteter

De flesta som åker till Marbella uppskattar sol, bad och att äta gott. Det finns mängder av romantiska restauranger. Vill man äta gott och njuta av den genuina andalusiska känslan ska man bege sig till ovan nämnda apelsintorget och den lilla restaurangen Paco Jimenez.

I Paco Jimenez serveras riktigt god mat och man kan njuta av den på tu man hand.

Längs Marbellas vackra kust fullkomligen vimlar det av pittoreska vita bergsbyar och fantastiska slott. Man kan välja och vraka bland utflykter till närliggande städer på Costa del Sol som exempelvis Sevilla, Grenada, Malaga och Gibraltar för att bara nämna några. Man kan till och med bege sig på en dagsutflykt till Marocko via båt.


Pittoreska hus i dess ikoniska färger.

På berömda Bounty Beach, som bara är en av många vackra stränder, kan man hitta vattensporter som kite-surfing, surfboarding eller prova på att åka vattenskoter. På stranden kan man även spela beachvolleyboll eller bara njuta av solen på en bekväm solstol. Sol och bad kan med lätthet roa de allra flesta flera dagar i sträck.


Nikki Beach, Marbella.

De som vill njuta av utelivet kan bege sig till Nikki Beach och festa hela natten lång. Marbella har allt och kan erbjuda såväl den minsta lilla turisten som den äldsta något att med glädje minnas semestern med. Denna solkustpärla är ett måste när man besöker Spanien och man blir garanterat inte besviken. Vill man äta gott finns det ett ändlöst smörgåsbord av restauranger och uteserveringar att välja bland.