Visit i Stockholm

Det går inte att förneka: Stockholm är en av de vackraste och intressantaste huvudstäderna i världen! Med sin kombination av gammal charm och framåt-tänkande känsla för design och innovation är detta en stad som är underbar att besöka och varje gång jag lämnar det är det med förhoppningar att snart få komma tillbaka, Nordens Venedig, som Stockholm ofta kallas på grund av sina öar, broar och vatten är inte bara en vacker stad, utan dessutom en stad som erbjuder besökaren en vid variation av aktiviteter, smaker, museum, föreställningar, affärer och sjudande liv. Här möter man människor och kulturer från hela världen, och man kan blanda den spännande ishockeymatchen med att uppleva genuint italienska smaker under ett besök i restaurang i Globen eller ta en paus från sin tur i vikingavärldens historia genom en indisk huvudmassage på en spa anläggning. Världen är ditt ostron när du kommer till Stockholm och det är just det som jag älskar att ta tillvara på när jag kommer hit.

Att se på två dagar

Den här gången hade jag inte så mycket tid på mig, bara ett par dagar, och jag bestämde mig för att utnyttja dem båda till max. Jag började därför med en vacker promenad utmed den regala Strandvägen, kantad med vackra hus och gamla skutor på vardera sida. Här kan man sitta och smutta på en värmande kopp kaffe eller en svalkande Spritz året runt i de många serveringarna, och utsikten över Slottet, Vasamuséet och de ständigt trafikerade kanalerna ger många intryck.

Vasamuséet i Stockholm
Vasamuséet i Stockholm, 2018.

Jag bestämde mig att vandra över till Gamla Stan och det var svårt att motstå frestelsen att göra ett besök på Medeltidsmuseet som ligger på samma nivå som den ursprungliga staden. Jag har varit där många gånger förut och fascineras alltid av de många utställningsobjekten och berättelser om livet i det medeltida Stockholm. Gamla skepp, mynt, dräkter och avrättningsplatser liksom möjlighet att se den ursprungliga stadsmuren.

Nej, den här gången kilade jag vidare och valde att botanisera i Gamla stans många butiker och gallerier. Här hittar man underbara små antikvariat, garnbodar med egenhändigt stickade klädesplagg, excentriska second hand butiker och stimulerande konstgallerier där både nya och etablerade konstnärer visar sina alster.

Har man tur marscherar Vaktparaden förbi och man kan se vaktombytet framför slottet med stor behållning. Denna gång var de inte klädda i fulla regalier utan kom i sina vardagsuniformer med det var ändå imponerande. Särskilt de bastanta hästarna imponerade med sin stolta hållning och vackra manar.

Kulinariska höjder

Att gå omkring i Stockholm och shoppa i dess butiker är en oerhört givande upplevelse men kan också vara utmattande. Jag brukar ta för vana att ta både en för- och eftermiddagspaus på något av stadens många caféer och särskilt i Gamla stan finns det ett flertal historiska etablissemang med lokaler som går många hundra år tillbaka i tiden.

Från Gamla Stan tog jag sedan tunnelbanan till Globen på bara några minuter för att gå på den årliga resemässan som organiseras här. Som globetrotter tycker jag alltid att det är kul att gå på dessa mässor som både informerar och underhåller sina besökare.

Den största kulinariska upplevelsen den här gången blev restaurangen Il Conte som ligger på Arenavägen 33 nära Globen (08-39 02 40). Här fick jag under ett par behagliga timmar uppleva de underbara italienska smaker som jag älskat i så många år och då restaurangen ger en sann känsla av att man befinner sig i Italien kändes det som en semester i semestern. Den trevliga personalen gav bra tips om deras specialiteter och ett tips är att lämna lite utrymme för efterrätten: man har en egen sorbet som inte är av denna världen.

Återigen lämnade jag det vackra Stockholm med samma löfte som jag alltid ger när jag åker därifrån: jag kommer snart tillbaka!

Stockholm, världens underbaraste stad!
Stockholm, världens underbaraste stad!